Основните причини за отказ от месото са благото на животните, климатът и собственото здраве
Базираното на растителни продукти хранене намира все повече почитатели в Германия, показва наскоро проведено проучване. Към днешна дата около 12% от жителите на Федералната република не консумират месо, като 9 на сто са вегетарианци, а 3% са вегани.
Две пети от анкетираните се определят като флексатарианци, които само от време на време консумират месни продукти, а 47 на сто не се причисляват нито към тях, нито към вегетарианците или веганите. Анкетата показва, че колкото по-млади са участниците, толкова по-голям е делът на вегетарианците. Така от хората под 30-годишна възраст 15% спадат към тази група, докато при над 60-годишните са само 6 на сто. Разлики има и при половете. С 12% делът на вегетарианките е двойно по-голям от този на мъжете. Основните причини за отказ от месото са благото на животните, климатът и собственото здраве. За 72% от участниците в анкетата търговската мрежа в Германия предлага достатъчно продукти на растителна основа, а 43 на сто изтъкват, че биха купували повече растителни храни, ако цените им бяха по-ниски.
Като един от най-важните проблеми за вегетарианците и веганите се очертава вкусът на насочените към тях продукти. Те са недоволни от факта, че тези храни съдържат повече захар, мазнини и сол, отколкото животинските, които трябва да заместват. За две трети от анкетираните това би било причина да не купуват такива алтернативни стоки.