1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 14 държави от ЕС искат увеличение на де минимис

14 държави от ЕС искат увеличение на де минимис

По време на дискусията, проведена зад закрити врата, агрокомисар Януш Войчеховски подкрепи искането

На заседанието на Аграрния съвет в Люксембург, делегацията на Германия, подкрепена от България и още 12 държави, призова Европейската комисия да вдигне тавана по мярката "де минимис" в селскостопанския сектор. В продължение на три години новата максимална сума да е 50 000  евро, като се вдигнат съответно и националните тавани, гласи искането на 14-те европейски държави. 
 
От българска страна в срещата участва служебният аграрен министър Георги Тахов, според когото Общата селскостопанска политика се нуждае от адекватен бюджет, който осигурява справедливо ниво на подпомагане на фермерите, за да няма неравнопоставеност на земеделските стопани в Европейския съюз. По думите му, важно е да се отчитат нарастващите предизвикателства пред сектора и да се гарантира бюджет в достатъчни размери, който да донесе сигурност. 
По време на дискусията, проведена зад закрити врата, агрокомисар Януш Войчеховски подкрепи искането, но припомни, че въпросът е от компетенциите на комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. На пресконференцията след заседанието белгийският министър Давид Кларинвал поясни:
 "Комисията сега ще обсъди тези предложения, а аз като комисар по селското стопанство ще се застъпя те да бъдат одобрени. Надявам се да постигнем вдигане на тавана. Разбира се, по въпроса има различни мнения, но очевидно една по-голяма сума е необходима, особено на фона на неблагоприятните условия, на които са изложени фермерите." 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.