1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Близо 200 млн. лева е бюджетът за инвестиции в лозаро-винарския сектор по СПРЗСР 23-27 г.

Близо 200 млн. лева е бюджетът за инвестиции в лозаро-винарския сектор по СПРЗСР 23-27 г.

Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев по време на 10-то издание на фестивала „Дефиле Вино и гурме 2024“, което се проведе днес в гр. Пловдив

Близо 200 млн. лв. е бюджетът за инвестиции в лозаро-винарския сектор, заложени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР) 23-27 г. Средствата са за четирите години - 2024 г., 2025 г., 2026 г., 2027г.”. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев по време на 10-тото издание на фестивала „Дефиле Вино и гурме 2024“, което се проведе днес в гр. Пловдив. Той съобщи още, че през следващите два месеца юни и юли ще се проведат допълнителни приеми в размер на над 13 млн. лв. по три интервенции - „Инвестиции в лозаро-винарския сектор“, „Инвестиции в екологични съоръжения“ и „Преструктуриране и конверсия на лозя“. Като допълнителните приеми са само за проекти с авансови плащания за финансовата 2024 г. 

Заместник-министър Стратев добави също, че от 15 май до 15 юни ще започне и прием по интервенция „Застраховане на реколтата“, който е с бюджет от 800 хил. лв. „Работата ни в лозаро-винарския сектор е насочена към осигуряване на гарантиран достъп до инструментите за подпомагане, които предлага Общата селскостопанска политика, за да могат гроздо- и винопроизводителите да развиват своята дейност съобразно изискванията на пазара”, категоричен бе той. По думите му е утвърден справедлив контрол на всички етапи от производството на грозде и вино. 

Земеделският заместник-министър припомни, че в началото на годината с подкрепата на министерството, България е участвала за първи път с национален щанд на най-голямото международно изложение за вино и спиртни напитки „Провайн“, в гр. Дюселдорф, Германия. На събитието страната ни е била представена от 26 винарни. 

„Убеден съм, че фестивалът днес ще срещне истински ценители на вина, защото именно посетителите са тези, които ще оценят продукцията и неповторимия вкус на майстори-винари и кулинари”, каза заместник-министър Стратев и пожела успех на всички изложители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.